dobrodošlinaportaluvicev

prva stran
pomoč
novo
statistika
kazalopomoč

//pomoč
prva stran
na konec

nazaj


Osnovna uporaba portala
Uporaba menijev
Uporaba iskalnika
Pogoji uporabe
Izjava o zasebnosti

Osnovna uporaba portala

Zgradba portala
Portal TineL Studia vici je zgrajen iz treh delov. Prvi del, levi, predstavljata glavni meni in meni vicev, slik in izrekov. Glavni meni je namenjen osnovnim informacijam o portalu. Vsebuje povezave do informacij, pogojev uporabe portala, izjave o zasebnosti, te pomoči, "novo" (tabela, ki prikazuje število novih vicev, slik in izrekov v posameznih vrstah), novosti (stran, ki pojasnjuje spremembe), statistike (grafi obiskov portala in lestvice obiskov posameznih kategorij) in kazala (prikaz in povezave do vseh strani v sklopu portala).
Drugi del je osrednji del portala. Tukaj se prikazujejo zahtevane uporabne strani in vsebina.
Tretji del portala, desni, prav tako predstavljajo nekateri meniji in dodatki. Meni "orodja" predstavlja orodja portala, ki dopolnjuje osnovno uporabo portala: iskalnik (stran, kjer lahko iščete iskalne nize med vici, slikami in izreki). Pod menijem "orodja" se nahaja hitri iskalnik, ki poišče vse iskalne nize med vici.
Na prvi strani je napisan datum zadnje posodobitve strani ter število vicev, slik in izrekov. Napisane so tudi novosti na portalu in lestvica najbolj obiskanih strani vicev, slik in izrekov.

Simboli
- Če kliknete na ta simbol, se odpre izhodiščna stran, ki vsebuje vse strani določene kategorije.
- Če kliknete na ta simbol, se v novem oknu prikaže ista vsebina, vendar bolj prijazna tiskalniku, kar pomeni, da je pripravljena za tiskanje.

Pogon portala
Celoten portal temelji na tehnologiji CGI, kar pomeni, da se stvari samodejno izvršujejo na strežniku in lahko tako beležijo statistiko ali omogočajo nove funkcije.
Poanta aplikacij CGI je v tem, da za vsako stran lahko uporabimo že izdelane vzorce, da lahko poljubno oblikujemo vsebino na vseh straneh, ki je fiksna, in da lahko sproti obdelujemo podatke ter prirejamo prikaz strani.

Označevanje vicev
Vsak vic je označen s številko. Vrstni red številk poteka od večje proti manjši od zgoraj navzdol.
Na eni strani je največ 30 vicev zaradi lažjega brskanja in branja. Vici se dodajajo zgoraj na zadnjo stran, zato da starejši vici ostanejo označeni z isto številko.

Uporaba menijev

Meniji na levem in desnem delu so večinoma zgrajeni še iz podmenijev, ki se odprejo, čim označimo meni. Ko meni ali podmeni ni več v gorišču miškinega kazalca se podmeni zapre.
Meniji na levem delu, ki so namenjeni vicem, slikam in izrekom imajo dodatne zavihke, ki omogočajo preklapljanje med vici, slikami in izreki.
Na drugem, osrednjem delu portala lahko večkrat zasledite menije, ki imajo postavke "naprej", "nazaj", "na konec", "na začetek" ... Povezava "naprej" vas popelje na eno stran naprej, "nazaj" pa eno stran nazaj. Povezava "na konec" in "na začetek" vas pripelje do konca (do dna) oziroma začetka (do vrha) trenutne strani. Kadar je na koncu menija črta in potem povezava "nazaj", pomeni, da je ta povezava povezana na zgodovino in vas tako popelje na prejšnjo obiskano stran.

Uporaba iskalnika

Z iskalnikom si lahko olajšate iskanje vicev, saj vam izpiše strani, katere vsebujejo iskalni niz.
V polje "iskalni niz" vpišite poljubno dolgo besedilo vica, izreka ali ime slike (npr. "zakaj je blondinka nesla torto na wc"), ki ga želite hitro poiskati, ali eno samo besedo (npr. "wc račka"), ki se navezuje na iskan vic. Nato izberite občutljivost črk (t. i. "case sensitive"). Če izberete "občutljivo na VELIKE in male črke" bo iskalnik občutljiv tudi na velikost črk (velike, male). Na koncu še izberite, kje naj iskalnik išče.
Opomba: Besedilo ali beseda, ki jo vpišete v polje "iskalni niz", mora biti popolnoma enaka, kot je na straneh, sicer iskalnik ne bo našel nobenega zadetka.

Po vpisu iskalnega niza in po kliku na gumb "poišči", se izpišejo zadetki (vrsta vica s povezavo in lokacija). Če kliknete na povezavo, se pred vami pojavi stran, ki vsebuje iskalni niz. Sedaj morate vic na strani poiskati sami.
Nasvet: Pri iskanju vica na strani si lahko pomagate s pritiskom na Ctrl+F oz. Cmd+F, kjer ponovno vpišete iskalni niz.

//pomoč
na začetek
prva stran

nazaj


Osnovna uporaba portala
Uporaba menijev
Uporaba iskalnika
Pogoji uporabe
Izjava o zasebnosti
iskalnik


 poišči


04/06/2020
odstranjene neuporabljane funkcije


Avtorska pravica © 2000-2023 TineL Studio vici. Pravice pridržane. Pogoji uporabe. Izjava o zasebnosti.
Izdelava, oblikovanje, urejanje in gostovanje: TineL Studio.
TineL Studio vici, različica 6.3
vici@tinelstudio.net