dobrodošlinaportaluvicev
spletne strani: http://vici.tinelstudio.net   ::   mobilne strani: http://wap.tinelstudio.net

prva stran
pomoč
novo
statistika
kazalopomoč

//pomoč
prva stran
na konec

nazaj


Osnovna uporaba portala
Uporaba menijev
Pošiljanje sporočil
Uporaba iskalnika
Uporabniški vmesnik
SMS indikator
Pogoji uporabe
Izjava o zasebnosti

Osnovna uporaba portala

Zgradba portala
Portal TineL Studia vici je zgrajen iz treh delov. Prvi del, levi, predstavljata glavni meni in meni vicev, slik in izrekov. Glavni meni je namenjen osnovnim informacijam o portalu. Vsebuje povezave do informacij, pogojev uporabe portala, izjave o zasebnosti, te pomoči, "novo" (tabela, ki prikazuje število novih vicev, slik in izrekov v posameznih vrstah), novosti (stran, ki pojasnjuje spremembe), statistike (grafi obiskov portala in lestvice obiskov posameznih kategorij) in kazala (prikaz in povezave do vseh strani v sklopu portala).
Drugi del je osrednji del portala. Tukaj se prikazujejo zahtevane uporabne strani in vsebina.
Tretji del portala, desni, prav tako predstavljajo nekateri meniji in dodatki. Meni "orodja" predstavlja orodja portala, ki dopolnjuje osnovno uporabo portala: iskalnik (stran, kjer lahko iščete iskalne nize med vici, slikami in izreki), sporočilo (stran, kjer lahko pošiljate elektronsko pošto upravitelju), "nov vic" (stran, kjer lahko pošiljate nove vice upravitelju) in "uporabnik" (strani za uporabnike). Pod menijem "orodja" se nahaja meni "uporabnik", ki vam omogoča prijavo na portal ali pa vam, če ste že prijavljeni, izpiše vaše uporabniško ime. Pod menijem "uporabnik" se nahajata hitri iskalnik, ki poišče vse iskalne nize med vici. Sledi anketa (kadar je aktivna), kjer lahko glasujete za določeno postavko, in na koncu se nahaja zadnja novost (ali več novosti) na portalu ter števec obiskov.
Na prvi strani je napisan datum zadnje posodobitve strani ter število vicev, slik in izrekov. Napisane so tudi novosti na portalu in lestvica najbolj obiskanih strani vicev, slik in izrekov.

Simboli
- Če kliknete na ta simbol, se odpre izhodiščna stran, ki vsebuje vse strani določene kategorije.
- Če kliknete na ta simbol, se v novem oknu prikaže ista vsebina, vendar bolj prijazna tiskalniku, kar pomeni, da je pripravljena za tiskanje.

Pogon portala
Celoten portal temelji na tehnologiji CGI, kar pomeni, da se stvari samodejno izvršujejo na strežniku in lahko tako beležijo statistiko ali omogočajo nove funkcije.
Poanta aplikacij CGI je v tem, da za vsako stran lahko uporabimo že izdelane vzorce, da lahko poljubno oblikujemo vsebino na vseh straneh, ki je fiksna, in da lahko sproti obdelujemo podatke ter prirejamo prikaz strani.

Označevanje vicev
Vsak vic je označen s številko. Vrstni red številk poteka od večje proti manjši od zgoraj navzdol.
Na eni strani je največ 30 vicev zaradi lažjega brskanja in branja. Vici se dodajajo zgoraj na zadnjo stran, zato da starejši vici ostanejo označeni z isto številko.

Uporaba menijev

Meniji na levem in desnem delu so večinoma zgrajeni še iz podmenijev, ki se odprejo, čim označimo meni. Ko meni ali podmeni ni več v gorišču miškinega kazalca se podmeni zapre.
Meniji na levem delu, ki so namenjeni vicem, slikam in izrekom imajo dodatne zavihke, ki omogočajo preklapljanje med vici, slikami in izreki.
Na drugem, osrednjem delu portala lahko večkrat zasledite menije, ki imajo postavke "naprej", "nazaj", "na konec", "na začetek" ... Povezava "naprej" vas popelje na eno stran naprej, "nazaj" pa eno stran nazaj. Povezava "na konec" in "na začetek" vas pripelje do konca (do dna) oziroma začetka (do vrha) trenutne strani. Kadar je na koncu menija črta in potem povezava "nazaj", pomeni, da je ta povezava povezana na zgodovino in vas tako popelje na prejšnjo obiskano stran.

Pošiljanje sporočil

Pošiljanje sporočil upravitelju
Na tej strani lahko pošiljate elektronska sporočila (pripombe, pohvale, napake ...) samo upravitelju portala (TineL Studiu vici) brez uporabe e-poštnega programa (npr. Microsoft Outlook).
V polje "vaše ime ali vzdevek" vpišite svoje pravo ime ali vzdevek. V polje "vaš e-poštni naslov" vpišite vaš pravilni e-poštni naslov (v obliki janez@streznik.si), da vam potem lahko po potrebi odpišem. V polje "sporočilo" vpišite besedilo vašega sporočila. Polji "vaš e-poštni naslov" in "sporočilo" morata biti izpolnjeni.
Pošiljanje poteka prek aplikacije CGI, ki jo strežnik zažene in pošlje sporočilo.
Opomba: Če želite pri pošiljanju uporabiti e-poštni program (npr. Microsoft Outlook), potem kliknite spodaj na povezavo "vici@tinelstudio.net".

Pošiljanje novih vicev upravitelju
Na tej strani lahko pošiljate nove vice upravitelju portala (TineL Studiu vici) brez uporabe e-poštnega programa (npr. Microsoft Outlook).
V polje "vaše ime ali vzdevek" vpišite svoje pravo ime ali vzdevek. V polje "vaš e-poštni naslov" vpišite vaš pravilni e-poštni naslov (v obliki janez@streznik.si), da vam potem lahko po potrebi odpišem. Pri polju "vrsta vica" izberite vrsto vica, v katero menite, da spada vaš novo poslan vic. V polje "besedilo vica" vpišite besedilo novega vica. Polji "vaš e-poštni naslov" in "besedilo vica" morata biti izpolnjeni.
Novi vici bodo vpisani ob naslednji posodobitvi strani, razen če že takšni vici obstajajo ali so zelo podobni že vpisani. O tem boste obveščeni prek vašega poslanega e-poštnega naslova.
Pošiljanje poteka prek aplikacije CGI, ki jo strežnik zažene in pošlje sporočilo.
Opomba: Če želite pri pošiljanju uporabiti e-poštni program (npr. Microsoft Outlook) oziroma če želite poslati sliko, potem kliknite spodaj na povezavo "vici@tinelstudio.net".


Uporaba iskalnika

Z iskalnikom si lahko olajšate iskanje vicev, saj vam izpiše strani, katere vsebujejo iskalni niz.
V polje "iskalni niz" vpišite poljubno dolgo besedilo vica, izreka ali ime slike (npr. "zakaj je blondinka nesla torto na wc"), ki ga želite hitro poiskati, ali eno samo besedo (npr. "wc račka"), ki se navezuje na iskan vic. Nato izberite občutljivost črk (t. i. "case sensitive"). Če izberete "občutljivo na VELIKE in male črke" bo iskalnik občutljiv tudi na velikost črk (velike, male). Na koncu še izberite, kje naj iskalnik išče.
Opomba: Besedilo ali beseda, ki jo vpišete v polje "iskalni niz", mora biti popolnoma enaka, kot je na straneh, sicer iskalnik ne bo našel nobenega zadetka.

Po vpisu iskalnega niza in po kliku na gumb "poišči", se izpišejo zadetki (vrsta vica s povezavo in lokacija). Če kliknete na povezavo, se pred vami pojavi stran, ki vsebuje iskalni niz. Sedaj morate vic na strani poiskati sami.
Nasvet: Pri iskanju vica na strani si lahko pomagate s pritiskom na Ctrl+F, kjer ponovno vpišete iskalni niz.

Uporabniški vmesnik

Uporabniški vmesnik vam omogoča, da se vpišete na, prijavite na, odjavite s in izpišete iz portala. Če se prijavite na portal, lahko koristite nekatere ugodnosti, ki jih drugi obiskovalci portala ne morejo.
Omogočeno je tudi spreminjanje uporabnikovih nastavitev in zahteva za pozabljeno geslo.

Pri vpisu na portal ni potrebno vpisati gesla, saj se lahko vpišete tudi brez gesla, kar pomeni manjšo varnost in večjo možnost zlorabe.
Paziti morate tudi na male in velike črke, saj pogon loči med njimi.

Vpis uporabnika na portal
S pomočjo tega obrazca se lahko vpišete na portal in tako postanete član. Pri vpisu morate podati svoje pravilne podatke. Več o tem v izjavi o zasebnosti.
V polje "vaše uporabniško ime" vpišite svoje uporabniško ime, v polje "vaš e-poštni naslov" vpišite svoj pravilni elektronski poštni naslov, v polje "vaše ime" vpišite svoje ime in v polje "vaš priimek" vpišite svoj priimek. Polji "vaše uporabniško ime" in "vaš e-poštni naslov" morata biti izpolnjeni.
Po kliku na "preveri" se prikažejo informacije in podatki, ki ste jih vpisali. Če ni napake, vpišite svoje geslo v polji "vaše uporabniško geslo" in "potrditev vašega uporabniškega gesla" ter potrdite svoje podatke s klikom na "potrdi vpis" in že naslednji trenutek boste vpisani na portal. Če pride do napake, jo upoštevajte in popravite s klikom na "popravi".

Prijava uporabnika na portal
Na portal se lahko prijavite na dva načina: na hitri in na običajni. Za hitri način prijave obstaja na desni strani portala meni "uporabnik", s katerim se lahko hitro prijavite in, ko ste prijavljeni, hitro odjavite.
V polje "ime" vpišite svoje uporabniško ime, ki ste si ga izbrali pri vpisu. V polje "geslo" vpišite svoje uporabniško geslo, ki ste si ga prav tako izbrali pri vpisu na portal. Kliknite na "prijavi me" in če ste pravilno vpisali svoja podatka, je na meniju "uporabnik" napisano vaše uporabniško ime in možnost odjave s klikom na "odjavi me".

Če želite uporabiti običajni način kliknite na meniju "orodja", "uporabnik", "prijava".
V polje "vaše uporabniško ime" vpišite svoje uporabniško ime, v polje "vaše uporabniško geslo" pa svoje uporabniško geslo, če ga imate. Kliknite "prijavi me". Izpiše se uspešnost prijave. Polje "vaše uporabniško ime" mora biti izpolnjeno.

Zahteva za pozabljeno geslo
Če ste svoje uporabniško geslo pozabili, ga lahko dobite s tem obrazcem. Pravilno izpolnjen obrazec obdela strežnika in vam po elektronski pošti pošlje vaše podatke.
V polje "vaše uporabniško ime" vpišite svoje uporabniško ime in v polje "vaš e-poštni naslov" vpišite svoj pravilen elektronski poštni naslov, ki ste ga identificirali pri vpisu. Kliknite na "preveri" in če sta podatka pravilna, kliknite na "potrdi". Če sta podatka napačna, popravite vnos. Obe polji je potrebno izpolniti.

Uporabnikove nastavitve
Na tej strani lahko spreminjate svoje osebne podatke in nastavitve portala.
Pri osnovnih uporabnikovih nastavitvah lahko spremenite svoje uporabniško geslo in svoje uporabniško ime. Slednje samo, če pišete neposredno upravitelju portala.
Osebne uporabnikove nastavitve še zaenkrat ne igrajo vloge, saj ti podatki niso uporabljeni nikjer.
Pri uporabnikovih nastavitvah portala si lahko nastavite samodejno prijavo na portal, tako da vam ni treba vsakokrat vpisovati uporabniškega imena in gesla.

Odjavi me
S klikom na to povezavo se odjavite s portala, če ste prijavljeni.

Izpis uporabnika iz portala
Na tej strani se lahko izpišete iz portala, tako da se vaši podatki izbrišejo iz strežnika. Zato se ne morete ponovno prijaviti, lahko se pa ponovno vpišete.
V polje "vaše uporabniško ime" vpišite svoje uporabniško ime, v polje "vaše uporabniško geslo" vpišite svoje uporabniško geslo in v polje "vaš e-poštni naslov" vpišite vaš pravilen elektronski poštni naslov. S klikom na "preveri" se izpišejo vaši podatki in če so pravilni, lahko s klikom na "potrdi izpis" zbrišete iz strežnika. Če podatki niso pravilni se pojavi napaka. Popravite jo s klikom na "popravi". Polji "vaše uporabniško ime" in "vaš e-poštni naslov" morata biti izpolnjeni.
Ko se izpišete iz portala, se hkrati tudi odjavite.

SMS indikator

Stran z SMS vici vam nudi podrobnejše informacije o pošiljanju SMS-ov prek mobilnika.
Oranžna številka na začetku vsakega vica SMS pove število znakov skupaj s presledki, ki jih vic zasede. Sporočilo SMS je lahko dolgo največ 160 znakov. Če je kateri vic daljši od 160 znakov, ga poskušajte skrajšati, tako da bo ustrezal; npr. za vejicami brez presledkov, brez končnih ločil itn. Sporočilo EMS je lahko dolgo 450 znakov, vendar morate za pošiljanje imeti primeren mobilnik, ki podpira to funkcijo.
- ta simbol pomeni, da vic lahko pošljete prek mobilnika v enem sporočilu, saj najverjetneje ne bo razdeljeno ali odrezano (največ 160 znakov).
- ta simbol pomeni, da bo vic, poslan prek mobilnika, najverjetneje razdeljen na več delov ali pa odrezan (več kot 160 znakov).

//pomoč
na začetek
prva stran

nazaj


Osnovna uporaba portala
Uporaba menijev
Pošiljanje sporočil
Uporaba iskalnika
Uporabniški vmesnik
SMS indikator
Pogoji uporabe
Izjava o zasebnosti
iskalnik
sporočilo
nov vic


ime:
geslo:

prijavi me


 poišči


29/12/2012
chuck norris stodvajsetkratAvtorska pravica © 2000-2012 TineL Studio vici. Pravice pridržane. Pogoji uporabe. Izjava o zasebnosti.
Izdelava, oblikovanje, urejanje in gostovanje: TineL Studio.
TineL Studio vici, različica 6.2
vici@tinelstudio.net